Ce limbaj de programare să învățăm?

10 August 2017

Răspunsul la această întrebare depinde de mulți alti factori, ca de exemplu:

  • Vrei să lucrezi pentru tine sau pentru o companie?
  • Cât de mult sunteți dispus să investiți în învățare?
  • Cât timp aveți la dispoziție?
  • Care este cunoștințele dvs. actuale de dezvoltare web?
  • Care este scopul studierii programării?
  • Preferați backend sau frontend?

Pentru a vă ajuta să ajungeți la răspunsul cel mai potrivit pentru dvs. în continuare vom prezenta câteva din domeniile principale, în care limbajele de programare sunt folosite astăzi.

Aplicații mobile: când doriți să dezvoltați aplicații pentru smartphone-uri sau tablete, alegerea limbajului este în mare parte dictată de platforma pe care doriți să o dezvoltați. Dacă doriți să vizați dispozitive iOS, limbajul standard este Obiectiv-C, atunci când dezvoltați pentru Android limbajul prestabilit este Java, iar pentru Windows Phone este C #.

Dezvoltare web partea de client: pentru dezvoltarea site-urilor atât pentru web-ul mobil, cât și pentru browserele clasice de pe desktop, limbajul de programare care va fi executată de browserul web este JavaScript. Desigur, conținutul principal al site-ului va fi scris în HTML5 și sperăm că toate informațiile despre stil vor fi codificate în foi de stil CSS3, dar acestea nu sunt limbi de programare per se. Și până acum am vorbit doar despre programarea pe partea clientului.

Aplicații server: indiferent dacă vorbim despre back-end-ul unei aplicații mobile sau a unui server web clasic, există o grămadă de limbaje de programare diferite care sunt bune pentru dezvoltare. Aici găsiți cele mai utilizate Java, C #, Python, PHP și Ruby. Și acest lucru este valabil atât pentru servere web clasice, cât și pentru servere bazate pe cloud care pot fi difuzate pe platforma cloud AWS sau Azure.

Aplicații clasice pentru PC / Desktop: în timp ce aplicațiile Java și Visual Basic sunt uneori folosite în medii de afaceri, majoritatea aplicațiilor de birou bazate pe PC au fost și încă se dezvoltă în C, C ++ sau C #. Cu toate acestea, limbaje precum Python câștigă popularitate chiar și pe desktop ca limbaj de scripting pentru automatizarea sarcinilor comune.

Aplicații științifice: pentru analiza datelor, statistici și matematică superioară există trei limbi cu scop special care sunt utilizate în mod obișnuit: Matlab, Mathematica și R.

Interogare și manipularea baze de date: indiferent de domeniul de aplicabilitate, va trebui aproape întotdeauna să cunoașteți un limbaj care să vă permită să interogați bazele de date. Aceste limbaje se numesc SQL (Structured Query Language - limbaj de interogare structurat). În plus față de SQL, se recomandă de asemenea, și limbajul XML Query, deoarece multe date sunt accesibile în XML sau JSON.

Sperăm că v-am dat o imagine de ansamblu asupra domeniilor în care sunt utilizate cele mai multe dintre aceste limbaje, sperăm că aveți o idee despre ce limbaj ar putea fi un adecvat pentru a fi învățat în continuare de către dumneavoastră.

Ce limbaj de programare să învățăm?