Ce este Smishing și cum să-l evităm

12 Februarie 2020

Poate că ați auzit de phishing. Aceasta este practica infracțională de a folosi e-mailuri false pentru a înșela utilizatorii pentru a oferi informații personale sensibile, cum ar fi parole sau date bancare.

Ei bine, există mai multe modalități de phishing. Aceasta implică utilizarea de mesaje SMS false (text de telefon mobil) pentru a obține informațiile personale.


Smishing-ul se bazează pe reacția ta rapidă la un mesaj care poate părea practic identic cu un mesaj real, de exemplu, de la banca ta.

Tactica unui mesaj fals este implementarea unui răspuns imediat cum ar fi „Urgență!” Sau „Răspundeți acum!”.


În timp ce unele sms-uri provin de la numere de telefon ciudate, mesajele false pot utiliza pur și simplu numele unei afaceri în loc de un număr vizibil - așa cum fac deja multe afaceri reale.

Adevărul este că multe companii reale vor folosesc numere scurte pentru a trimite mesaje text. Acest fapt ușurează munca escrocilor.


O situație ipotetică ar putea fi:

Primești un mesaj din ceea ce pare a fi banca ta care îți spune să descarci noua lor aplicație.

Faceți clic pe un link din interiorul mesajului și se deschide o pagină web care arată ca site-ul băncii dvs.

Dacă descărcați și instalați aplicația respectivă vă va solicita să introduceți informațiile băncii dvs., iar aceste detalii sunt apoi livrate hackerilor.


Vă recomandăm că dacă mesajul nu este de la un număr pe care îl cunoașteți, sau de la o companie cunoscută, NU FACEȚI CLICK PE NICIUN LINK DIN INTERIOR.

Fiți atenți la numere cu aspect ciudat, dar amintiți-vă, după cum sa menționat mai sus, că numerele cu aspect ciudat pot fi totuși legitime, așa că informați-vă cu înainte de a face click.

Mesaje care conțin: „Felicitări, ești câștigător!”; „Urgent!“; și „Răspundeți acum!” sunt mesaje pe care ar trebui să le IGNORAȚI ȘI SĂ LE ȘTERGEȚI.


Ce este Smishing și cum să-l evităm