Amenințări cibernetice în 2018, ransomware devine și mai agresiv

19 Decembrie 2017

Vă sfătuim să vă protejați rețelele de calculatoare și serverele cu soluții de securitate împotriva atacurilor cobernetice.
Specialiștii noștrii în securitate vă stau la dispoziție pentru a vă oferi soluția potrivită.
În continuare vă invităm să consultați un studiu efectuat de către specialiștii în securitate ai Bitdefender.


Banii, criteriul în alegerea victimelor

Dezvoltatorii de amenințări informatice își vor îndrepta atenția către companii și rețele de calculatoare. Amenințările informatice se vor multiplica de la un calculator la celălalt, fără nici o implicare din partea utilizatorului, pentru a cauza pagube cât mai mari.

Numărul de fișiere atașate mailurilor de tip spam va crește, mai ales al celor scrise în limbaje de programare precum PERL sau Python. În plus, pe măsură ce migrarea la sistemul de operare Windows 10 va deveni tot mai răspândită, se vor intensifica și numărul atacurilor operate fără fișiere ce folosesc în mod abuziv utilitarele din sistemul Linux pentru Windows.

Amenințărilor informatice din 2018 vor fi formate în mare parte, din ransomware, troieni bancari și mineri de monedă virtuală (fișiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate ca să genereze sume de bani). Specialiștii în securitate informatică anticipează că ransomware va folosi inclusiv puterea de procesare a plăcilor video, și nu doar pe cea a procesorului, pentru a face procesul de criptare a datelor mai rapid și a ocoli soluțiile de securitate instalate pe calculatoare.


„Fabricile de viruși” își deschid larg porțile

O altă tendință anticipată de experții Bitdefender se leagă de folosirea polimorfismului pentru a inunda internetul cu versiuni noi ale unor amenințări informatice deja cunoscute. Ca să obțină venituri suplimentare, atacatorii vor permite contra cost accesul la motoare de generare automată de malware celor interesați să infecteze calculatoare.

Eforturile atacatorilor vor viza algoritmi de inteligență artificială folosiți de soluțiile de securitate pentru detectarea pericolelelor: răufăcătorii vor crea și distribui mostre care să tragă semnale de alarmă false și vor manipula fișierele infectate ca să poată rămâne nedetectate.

Atacatorii se vor concentra și pe găsirea de vulnerabilități în componente care se află la baza sistemului de operare. Funcționalitățile WiFi și Bluetooth vor fi studiate cu interes de către răufăcători, dat fiind că orice vulnerabilitate identificată aici poate fi folosită la scară largă și este greu de depistat și de remediat.


Atacuri devastatoare de pe milioane de dispozitive

Armatele de dispozitive smart vor deveni noua normalitate în 2018. Codul sursă al acestor terminale este disponibil la liber pe internet, iar grupările de criminalitate informatică interesate să controleze milioane de asemenea gadgeturi au la îndemână o platformă complexă care să le ușureze munca. Dincolo de oprirea funcționării unor site-uri populare prin accesarea simultană a acestora de către dispozitivele aflate sub controlul atacatorilor, specialiștii în securitate estimează că infractorii vor folosi armatele de terminale și pentru a infecta cu ransomware rețelele companiilor atacate sau pentru a trimite spam.

Sistemele de operare ale terminalelor Mac for deveni ținte în 2018. Dacă pentru utilizatori simpli, amenințările informatice vor apela la frică ca să-i convingă pe oameni să plătească pentru aplicații inutile, companiile vor asista la mai multe atacuri țintite ce folosesc inclusiv amenințări avansate folosite în scopuri de spionaj.


Sursa: www.bitdefender.ro


Amenințări cibernetice în 2018, ransomware devine și mai agresiv